Eikelboom - Ouwerkerk

Ouwerkerk-van Broekhoven


Sigebert, Koning der Oostfranken
(omstr 0450-omstr 0508)

 

Gezin

Partners / kinderen:
Onbekend

Sigebert, Koning der Oostfranken

  • Geboren: omstr 450
  • Huwelijk: Onbekend
  • Overleden: omstr 508 ongeveer 58 jaar oud

opsommingsteken   Sigebert, was ook bekend als "De Manke" of "de Lamme".

Afbeelding

opsommingsteken  Algemeen:

Sigebert de Lamme (ca. 450 - 509) was koning van de Ripuarische Franken. Hij was een trouw bondgenoot van Clovis I maar werd gedood als gevolg van diens intriges in zijn streven om alle Franken onder zijn gezag te verenigen.
Sigibert was koning van de Ripuarische Franken (de Frankische stam die ten weerszijden van de Rijn leefde) met als hoofdstad Keulen. In 496 werd hij aangevallen door de Alemannen maar met steun van de Salische Franken onder Clovis wist hij deze aanval af te slaan in de Slag bij Tolbiac. Tijdens deze veldslag werd Sigebert gewond aan zijn knie en hierdoor is hij de rest van zijn leven kreupel gebleven, wat zijn bijnaam verklaart.
Nadat Clovis met hulp van de andere Frankische vorsten in 509 de Visigoten heeft verslagen, begint hij een campagne om alle resterende Frankische vorsten te elimineren om als enige koning van de Franken te worden. Omdat hij al zijn rivalen al eerder heeft uitgeschakeld, is dit niet anders dan een bewust verraad van zijn jarenlang trouwe bondgenoten. Hij doodt alle vorsten van de Salische Franken. Daarnaast stookt hij Sigiberts zoon Cloderic op om de macht te grijpen ten koste van zijn vader. Geruggesteund door de machtige Clovis keert Cloderic terug naar Keulen en vermoordt zijn vader als deze ligt te rusten tijdens een jachtpartij. Clovis doet alsof hij geschokt is door deze moord en laat Cloderic doden, en roept zichzelf tot koning van de Ripuarische Franken uit. 1


Afbeelding

Sigebert, trouwde met.


Afbeelding

Bronnen


1 Wikepedia.



Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 25 sep 2012 met Legacy 7.5 van Millennia