Eikelboom - Ouwerkerk

Ouwerkerk-van Broekhoven


Hildegard
(0758-0783)

 

Gezin

Partners / kinderen:
Karel DE GROTE

Hildegard

  • Geboren: 4 mei 758, Swaben 1
  • Huwelijk: Karel DE GROTE in 771-783
  • Overleden: 30 april 783, Thionville op 24-jarige leeftijd 1
  • Begraven: Metz, abdij van St-Arnulf

opsommingsteken   De oorzaak van haar dood was overleden in kraambed.

Afbeelding

opsommingsteken  Algemeen:

Hildegard was een dochter van de belangrijke Frankische edelman Gerold van de Vinzgau en Emma. In 771 werd zij de derde vrouw van Karel de Grote. Ze is begraven in de abdij van St Arnulf te Metz.
Karel wilde haar zo graag tot vrouw dat hij zijn vorige vrouw zonder geldige aanleiding verstootte en daarmee ook zijn bondgenootschap met de Longobarden om zeep hielp - maar het politieke belang van Hildegard als lid van een prominente Schwabische familie was misschien groter. Ook was Hildegard volgens heersende opvattingen te jong om te trouwen (ze was 13) en zeker te jong om direct al kinderen te krijgen (ze kregen hun eerste kind toen ze 14 was). Hun huwelijk werd dan ook algemeen als ongeldig beschouwd totdat de paus als wederdienst voor de politieke hulp van Karel in 774 (dus na 3 jaar) het huwelijk alsnog erkende. Hildegard volgde Karel op de meeste van zijn tochten en kreeg ook een aantal kinderen in Italië, Saksen en Aquitanië. Na 12 jaar huwelijk en 9 zwangerschappen stierf Hildegard in het kraambed. Kort voor haar dood heeft ze nog een schenking gedaan aan de abdij van St Arnulf in Metz, ook Karel schenkt deze abdij een hof op de dag na haar overlijden en Hildegard werd daar begraven.


Afbeelding

Hildegard trouwde met Karel DE GROTE, zoon van Pepijn III en Bertrada VAN LOAN, in 771-783. (Karel DE GROTE werd geboren op 2 april 748,2 overleed op 28 januari 814 en werd begraven in Dom van Aken.)


Afbeelding

Bronnen


1 Wikepedia.

2 Kareldegrote.nl.



Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 25 sep 2012 met Legacy 7.5 van Millennia